pieczone kotleciki z kalafiora

Nigdy nie lubiłam mielonych oraz różnych kotlecików. Zawsze jakoś odrzucał mnie ich zapach i konsystencja. Kotleciki a'la mielone z kalafiora sprawiły, że odrazu wskoczyły na listę to do!


SKŁADNIKI
jeden kalafior
pół cebuli
ząbek czosnku
4 łyżki mąki (użyłam mąki z ciecierzycy)
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki oleju
łyżka słodziku
2 łyżki sosu sojowego
spora garść pestek słonecznika
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki wędzonej papryki
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kalafiora i cebulę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy starty na małych oczkach czosnek oraz resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy. Myjemy ręce i formujemy kotleciki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je.




Komentarze